MENÜ

Zeytin Hasadımız Tamamlandı

İklim değişikliği bütün dünyayı etkilediği gibi zeytincileri de etkilemektedir. Küresel ısınma, her yer kavrulacak demek değil. Bazı yerler de donabilir, sel, taşkın, aşırı sıcaklar, dengesiz yağışlar olabilir. Bu felaketler sadece insanlar için bulaşıcı hastalıklara neden olmakla kalmaz ayrıca bitki hastalıklarını ve zararlılarını da arttırır.

Peki biz bu etkilerizeytin hasadında nasıl gördük, biraz bahsedelim.

Kış mevsimi yağışları için az diyemeyiz ama kesinlikle düzensizdi.

Düzensiz olan yağmurlar (özellikle haziran ayındaki şiddetli yağmurlar) bahar aylarında ağaçlarda bol olan zeytin çiçeklerini döktü. Zamansız yağmurlar nedeniyle azalmış olan zeytin meyvesi, ılık geçen kış aylarının zeytin sinek popülasyonunu arttırmasıyla bir darbe daha aldı. Organik tarıma bağışıklık kazanan zararlılar mücadelelerimize direnç gösterdiler bu nedenle Eylül ayının başında zeytinlerde sinek vuruğu oldu ve kayıplar başladı.

Bunun yanında yaz aylarının çok sıcak ve kurak geçmesi, tanelerin erken kararmasına neden oldu. Zeytin hasadına her zamankinden daha önce başlamamıza rağmen ağaçlarda zeytin yok denecek kadar azdı.

Bütün bunların dışında bölgesel olarak sadece böcek veya mikro zararlılarla değil, ayrıca domuz saldırıları ile de mücadele etmekteyiz. Son yıllarda nüfusu hızla artan yaban domuzları mahsulleri yemekte ve ağaçları parçalamakta.

Zeytin çiçeklerinin zarar görmesi, zeytinlerin erken olgunlaşması, zeytin sineğinin neden olduğu kayıplar ve domuz saldırıları gibi nedenlerden dolayı bu sene en az ürün aldığımız yıl ve en kısa süren hasadımız oldu.